Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (International Agency for Research on Cancer, IARC) přezkoumala více než 1 000 studií na lidech a zvířatech a nenalezla dostatečné důkazy nasvědčující tomu, že káva patří mezi karcinogeny.

Pravdou je, že při procesu pražení vzniká v kávových zrnkách akrylamid, který se dle IARC řadí mezi karcinogeny 2A, tedy mezi látky pravděpodobně karcinogenní pro člověka. Akrylamid je obsažen také v cigaretovém kouři a potravinách s vysokým obsahem škrobu, které se připravují za vysokých teplot (například v hranolkách či bramborových lupínkách). Lidé, kteří se obávají karcinogenních účinků akrylamidu mohou zvolit kávu připravenou jiným způsobem než pražením.

Existuje také spojitost mezi konzumací horkých nápojů a rizikem maligního nádorového bujení v oblasti jícnu. Toto riziko vzniká při konzumaci kávy o teplotě vyšší než 65 °C. Lepší je tedy nechat kávu před konzumací trochu vychladnout.

Konzumace kávy v rozumném množství nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Excesivní konzumace ale může způsobit zdravotní obtíže, například hypertenzi, či poruchy spánku. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) proto nedoporučuje dospělým jedincům konzumovat více než 4‒5 šálků kávy denně. Děti a adolescenti by podle Americké pediatrické akademie vůbec neměli konzumovat nápoje obsahující kofein.

V těhotenství a během kojení je vhodné konzumaci kávy omezit, přesně stanovené denní množství se však podle jednotlivých doporučení liší, i vzhledem k odlišnému obsahu kofeinu v různých druzích kávy.

více zde